Ghemertse Luyden

historische kleding en smeedwerk

Iemkje Heier


Vanaf jonge leeftijd ben ik bezig met kleding maken. Eerst voor mijn Barbies, daarna voor mijzelf en later ook voor anderen. Naaien, breien, haken, borduren, etc.

In 1998 heb ik mijn coupeusediploma gehaald. Hierdoor kon ik ineens mijn eigen patronen maken en ging er een wereld aan mogelijkheden open. Ik was niet meer gebonden aan gekochte patronen, maar kon maken wat ik wilde!

Ik heb een paar jaar als kleermaker gewerkt onder de naam Iemkje Heier Maatkleding. Een paar jaar later ben ik bruidskleding en avondkleding gaan ontwerpen en verkopen onder de naam Couture du Monde. Kleding met invloeden uit andere culturen en andere tijden.

Gaandeweg kreeg de interesse in historische kleding de overhand, met daarbij het ontdekken van allerlei oude handwerktechnieken zoals band weven, spinnen, sprang vlechtwerk, smocken, etc.

Door het vrijwilligerswerk voor Eindhoven Museum en het Boerenbondsmuseum in Gemert kreeg ik toegang tot nog meer kennis van oude technieken.

Ik  vind het leuk om uitgedaagd te worden en leer nog iedere dag bij. Ik ben pas tevreden als alles klopt en de klant blij is met het eindproduct.

Een heerlijk vak dat nooit verveelt!


Henk van Rooij


Zelf dingen maken, ontdekken hoe onze voorouders hun leven leefden, gereedschappen maakten en hoe geweldig hun erfgoed is.

Van industriƫle revolutie tot de steentijd, de liefde en zorg die mensen aan hun gereedschappen en leefomgeving besteedden, inspireren me nog steeds.

Volg ons op onze reis door de tijd, ontdek wat handen kunnen maken.

Alles wat we maken is ook echt handgemaakt, van scharnier tot beitel, van hamer tot bijl.

Authentiek gesmeed in het zweet des aanschijns, is al uw smeedwerk in goede handen.